Ta körkort med behörighet A, A1, A2
Behörighet A, A1, A2
Körkort för motorcykel
Att ta MC körkort innebär att kunna susa fram längs vägarna på två hjul, känna friheten och äventyret som bara en motorcykel kan erbjuda, det är verkligen en dröm för många. På vår trafikskola kan vi hjälpa dig att ta MC körkort för alla olika typer av körkortsbehörighet A. Det finns tre olika behörigheter för tvåhjulig motorcykel, lätt motorcykel (A1), mellanstor motorcykel (A2), och tung motorcykel (A). Men för att få ta det efterlängtade körkortet för MC och komma iväg på din allra första tur behöver du börja med att ansöka om körkortstillstånd (grupp 1) hos Transportstyrelsen.
Hos oss får du både teori och praktik på samma ställe. Vi har vår egen övningsbana i Håga industriområde, i Västerhaninge söder om Stockholm och där bedriver vi också all utbildning för MC körkorten, även Riskutbildning del 1 och Riskutbildning del 2.
Säsongen för mc körkort startar oftast i mitten på mars men det är helt beroende på när snö och is släpper från våra manöverbanor. Säsongen tar slut ca 15 oktober då Trafikverket avslutar sin verksamhet för prov.
Vi har en del MC-kläder, men ta med dig din egen ändamålsenlig skyddsutrustning avsedd för motorcykelkörning. Utrustningen ska bestå av skyddskläder av skinn eller annat kraftigt material samt skyddsglasögon eller motsvarande, kraftiga stövlar eller kängor, handskar, ryggskydd och hjälm. Utrustningen ska vara fri från skador.
för att ta körkort A, A1, A2;
Så här går du tillväga
- Skaffa ett Körkortstillstånd. Läs mer om vad som gäller för de olika klasserna och följ anvisningar för körkortstillstånd på Transportstyrelsen.
- Grund teori. I receptionen på trafikskolan (OBS! Larsbodavägen 53, i FARSTA) köper du ditt studiematerial och inloggningsuppgifter till övningsfrågor. Du studerar på din egen dator hemma eller i telefonen.
- Manöverträna så du blir riktigt duktig på att köra motorcykeln.
- Körutbildning i trafik
- Körutbildning på landsväg
- Riskutbildning del 1
- Riskutbildning del 2. Praktisk utbildning, när du lärt dig att manövrera motorcykeln obehindrat.
- Kunskapsprov
- Körprov
Ta också del av Transportstyrelsens föreskrifter om kursplan för din behörighet.
Vilka åldrar gäller för MC
När kan jag ta körkort för MC?
Du får övningsköra från det du fyllt
- A1 – 15 år och 9 månader.
- A2 – 17 år och 6 månader.
- A – 23 år eller 19 år och 6 månader, under förutsättning att körkorts innehavaren har haft körkort med behörigheten A2 under minst ett år och sex månader.
Åldersgräns för körkort och förarprov
- A1 – 16år.
- A2 – 18år.
- A – 24 år eller 20 år för den som har haft behörigheten A2 i minst två år (endast körprov för den som redan har A1 eller A2).
Behörigheten ger rätt att köra
- A1 – Tvåhjulig motorcykel med högst 125 cm³ och högst 11 kW samt högst 0,1 kW/kg.
- A2 – Tvåhjulig motorcykel med högst 35 kW och högst 0,2 kW/kg. Om motorcykelns originalutförande har ändrats, får motorcykeln inte ha sitt ursprung i ett fordon med en nettoeffekt högre än 70 kW.
- A – Tvåhjulig motorcykel oavsett slagvolym eller motoreffekt.
att tänka på
för att bli en säker förare
Att ta körkort för motorcykel är en spännande men också ansvarsfull process. Här är några bra saker att tänka på:
Säkerhetsutrustning: Se till att du har rätt säkerhetsutrustning. Det inkluderar en godkänd hjälm, skyddskläder såsom handskar, jacka och byxor av material som tål friktion vid eventuell krasch, samt lämpliga skor.
Utbildning och övning: Gå igenom en ordentlig utbildning med en certifierad trafikskola. Öva så mycket som möjligt både på övningsbanan och ute på vägarna under övervakning av en erfaren förare.
Förstå regler och lagar: Lär dig trafikregler och lagar som gäller för motorcyklister. Detta inkluderar hastighetsbegränsningar, hur man korrekt utför manövrar som filbyten och svängar, samt hur man interagerar med andra fordon på vägen.
Uppmärksamhet och koncentration: Ha alltid full uppmärksamhet och koncentration när du kör. Var medveten om din omgivning och agera proaktivt för att undvika farliga situationer.
Underhåll och säkerhet: Se till att din motorcykel är i gott skick genom regelbunden underhåll och service. Kontrollera däcktryck, bromsar, ljus och andra viktiga komponenter innan varje körning.
För att komma igång skriver du in dig på körskolan. Ring oss så hjälper vi dig!