Att ta körkort för C-Lastbil

Körkort för tung lastbil

Behörighet C

Det ställs fler och andra krav på dig som ska ta c-körkort. Det är såklart stor skilnad på att köra en stor tung lastbil jämfört med en vanlig personbil. 

Det första du ska göra är att ansöka om ett körkortstillstånd. Det kan du göra via Transportstyrelsens hemsida. Kom ihåg att vara ute i god tid.
Ansökan för körkortstillstånd för tung trafik måste kompletteras med ett läkarintyg innan Transportstyrelsen kan pröva din ansökan om körkortstillstånd.
Vi rekommenderar dig till ”IntygsGruppen” som ligger på Sandelsgatan 31, tel: 08- 611 37 70.

Ska du ta YKB kort – yrkesförarkompetens, kan du läsa mer om vad det innebär på vår sida om YKB

Vi kan erbjuda både enstaka körlektioner för behörighet C, och även förmånliga paketpris. Vi rekommenderar vårt startpaket där det ingår både läromedel och körlektioner till ett bra pris.

flat-2126883_640
Teori för lastbilskort

Teori

Medan du väntar på att få ditt körkortstillstånd kan du börja läsa teorin. Teorin består av självstudier av våra datafrågor, antingen hemifrån eller vid våra datorer. Läroböckerna du använder dig av är Köra Lastbil och Körkortsboken. Dessa läser du samtidigt som du övar på frågorna.

När du har klarat av våra övningsfrågor hjälper vi till med att boka in tid för teoriprov. Tänk på att Vägverket har en väntetid på ca 3-8 veckor.

Teori för lastbilskort

Körlektioner

När du har fått ditt körkortstillstånd är det dags att sätta igång med körutbildningen.

Körlektionerna äger rum i Västerhaninge, närmare bestämt Håga industriområde, Industrivägen 1-5 i Västerhaninge. Se kontaktuppgifter och kart på Kontakta oss ->

Lastbilen vi använder oss av är en Volvo FM-12 som är utrustad med lastväxlarflak.

Den praktiska delen av utbildningen går ut på att lära sig hantera fordonets tyngd och storlek. Även hanteringen av växellåda, bromsar och hjälpbromsar på ett miljövänligt och ekonomiskt körsätt är viktigt.

När det gäller utbildningen för behörighet C ska du även kunna backa till en lastplats t.ex. en lastkaj.

Du ska också kunna redogöra för fordonets tryckluftsbromssystem, bränslesystem, färdskrivare och last samt kunna utvärdera fordonets registreringsbevis.

Kom ihåg!

* Om du ansöker om körkortstillstånd för C-behörighet får du automatiskt tillstånd för CE-behörighet, men ej för D-behörighet. Ansöker du om D-behörighet får du automatiskt tillstånd för C och CE.

* Kompetensbevis för yrkesförare krävs om du är under 21 år och ska köra en lastbil med eller utan släp och där fordonets totalvikt överstiger 7,5 ton. För att få ett kompetensbevis måste du bli godkänd på ett datoriserat prov som anordnas av Vägverket. För mer information, kontakta Vägverket.

* Vill du ta E-behörighet till C-behörigheten, måste C-behörigheten vara avslutad. Du kan alltså inte skriva teoriprov för båda samtidigt.

Välkommen att skriva in dig på vår trafikskola. Ring oss så hjälper vi dig att komma igång!