Ta körkort med behörighet BE

Behörighet BE

Körkort BE, Personbil med tungt släp

Körkortsbehörigheten BE ger rätt att köra personbil eller lätt lastbil med en totalvikt på högst 3 500 kg och en eller flera släp kopplat till sådan bil, förutsatt att släpvagnens eller släpvagnarnas sammanlagda totalvikt inte överstiger 3 500 kg. BE-behörigheten har inte någon begränsning för bilens och släpvagnens sammanlagda totalvikter. Var dock noga med att kontrollera på bilens registreringsbevis vilken den högsta tillåtna vikten på ett släp är för just den bilen.

Att ta körkort för, eller lägga till behörighet BE till ditt befintliga körkort öppnar upp nya möjligheter och ger dig möjligheten att dra tunga släp med ditt fordon. Det ger dig verkligen en bra lastkapacitet och flexibilitet i olika situationer. Börja alltid med att ansöka om körkortstillstånd hos Transportstyrelsen.

Körkortsutbildningen är upplagd med både teori och praktik.

Teori för tungt släp

Teori Behörighet BE

Teorin för körkortsbehörighet BE består av självstudier hemma. Med hjälp av böcker och dataövningar skaffar du dig de kunskaper som behövs för att klara teoriprovet för tungt släp. Till din hjälp finns övningsfrågor och när du har klarat av dessa kan vi hjälpa dig att boka in en tid för teoriprovet.

Övningsköra med tungt släp

Praktik Behörighet BE

Den praktiska biten utförs i Håga industriområde, Industrivägen 1-5 i Västerhaninge, söder om Stockholm. Där har vi tillgång till en egen manöverbana. Du kommer lära dig att hantera släpet med av- och hopkoppling. Du ska även kunna göra en säkerhets- och funktionskontroll av ekipaget, d.v.s. både bil och släp.

Utbildningen börjar med att du får lära dig rak backning utan större avvikelse. Sedan får du lära dig att backa i sväng, för att sedan räta upp ekipaget efter svängen. Du ska kunna redogöra muntligt för släpets bromsar, lastsäkring, kopplingsanordning och registreringsbevis. Det gäller även bilens broms- och styrservo. Därefter går vi igenom hanteringen av fordonskombinationen ute i trafiken. 

Alla dessa moment ska du känna dig trygg och säker med innan det är dags för uppkörning.

Dags att boka tid för uppkörning!

När det är dags att boka tid för uppkörning och ta ditt körkort för tungt släp kan vi hjälpa dig att boka in en tid. I det här fallet använder vi oss av Trafikverket/Förarprov i Västerhaninge.

Tänk på att det även här kan vara en väntetid på ca 4-8 veckor.

Hör av dig till oss så hjälper vi dig att komma igång med din behörighet för tungt släp. Det går bra att ringa för att skriva in dig. 08-94 99 00

FAQ

Det gäller i fem år precis som andra körkortstillstånd. Du behöver göra ditt förarprov innan tiden gått ut annars behöver du ansöka om ett nytt då körkortstillstånd inte går att förlänga.

Du ska ha fyllt 18 år för att få övningsköra med personbil eller lätt lastbil med tungt släp.