Behörighet CE - Lastbil med släp

Utöka din C-behörighet till CE

Körkort CE – Tung lastbil med tungt släp

För dig som redan har C-behörighet och vill köra tyngre släp!

Med behörigheten CE får du köra samma fordon som med behörigheten C och du får dessutom dra en eller flera släp utan viktgräns.

På Farsta trafikskola kan vi hjälpa dig att utöka din C-behörighet till CE, lastbil med släp.
Du börjar som vanligt med att ansöka om körkortstillstånd via Transportstyrelsens hemsida om du inte redan har ett. Du kommer att få göra ett nytt teoriprov och en ny uppkörning. Ska du utbilda dig till yrkesförare behöver du gå en YKB -utbildning.

Börja med teorin

Teori för behörighet CE

Först sätter du igång med teorin inför din nya behörighet CE.

Körkortsboken  är numera helt digital och finns för alla behörigheter. Naturligtvis kan du fortfarande köpa Köra Lastbil i bokform om du föredrar det.

Du  tränar på teorin hemifrån, antingen på dator eller din telefon. När du känner dig säker på och har klarat av våra övningsfrågor, så bokar du in en tid för teoriprovet på Trafikverket.

Teoriprovet innehåller frågor om bland annat:

  • fordonskännedom och manövrering
  • miljö
  • trafiksäkerhet
  • trafikregler
  • personliga förutsättningar
Den praktiska delen

Körlektioner behörighet CE

Sedan är det dags för körlektionerna. Den praktiska delen av utbildningen går ut på att lära dig hantera fordonets tyngd och storlek men även fordonets växellåda, bromsar och hjälpbromsar på ett miljövänligt och ekonomiskt sätt.

Du behöver också lära dig att hantera släpvagnen. Vid släp-utbildningen ingår hopkoppling och isärtagning av lastbil och släp. Det ligger också en tyngdpunkt på backning och manövrering på bana och i trafiken. Funktionsbeskrivningen innefattar en redogörelse för släpets last, tryckluftsbromssystem samt att kunna utvärdera fordonskombinationens registreringsbevis.

När du ska ta körkort för tung lastbil med släp sker utbildningen ifrån Håga Industriområde, i Västerhaninge, söder om Stockholm. Där vi har vår egen manöverbana. Lastbilen vi kör med är en dragbil Scania R420 med trailer.

kom igång med körkort CE

Vi hjälper dig!

Ring oss så hjälper vi dig att komma igång!

Passar det bättre att maila?

Du hittar alla våra kontaktuppgifter här ->